top of page
  • puupiste

Puusepän ja käsityön hinta yksittäisen tuotteen kohdalla.

Ammattini puolesta törmään usein tee-se-itse ohjeisiin erinäisten kodin sisustamiseen liittyvistä asioista. On kyseessä itse valmistettu lankkupöytä, vanhan kalusteen ehostaminen tai eri sisustuselementtien valmistaminen.


Seuraavat ohjeet ovat vapaasti käytettävissä teille DIY-rakentajille. Ja myös muille.


Arvostan suuresti käsillä tekemistä ja luovasta ajattelusta. On se piirtämistä, kangastöiden tekoa, puutarhatöitä. Oman kodin rakentamista perustuksista lähtien ja oman panoksensa antamista eri työvaiheissa. Ammattilaista pyydetään apuun luvanvaraisissa toimenpiteissä, tai kun toivotaan työn tapahtuvan alan osaajan kanssa. Näin voit keskittyä siihen missä sinä olet hyvä.


Lasket siis omalle työpanoksellesi hinnan ja puntaroit vaakakupissa omaa osaamista ja työnjälkeä. Isommissa projekteissa tietenkin kannattaa punnita myös oma jaksaminen työn ja perheen ohella.


Omaan myös huonon huumorintajun, joten idea tämän kirjoittamiseen syntyi kun törmäsin erääseen todella hienoon Tee se itse ohjeeseen rimaseinän rakentamisesta. Samalla voin kaivautua syvemmälle valmistettavan tuotteen hintaan. Aiheeseen joka meitä tekijöitä ja tottakai teitä asiakkaita myös mietityttää.


Ikävä kyllä olen tehnyt paljon työtä, jota en ole laskuttanut tai saanut siitä asian mukaista korvausta. Kyllä, kyllä kiitos ja kehut lämmittää luovutuksen yhteydessä, mutta kuinka pitkälle tämä esimerkiksi sinun kohdallasi kantaisi.


Käynti kohteessa, mitoitus- ja dokumentointi. Näiden tietojen pohjalta havainne- ja rakennekuvien valmistaminen. Isommissa projekteissa työkuvien piirtämiseen kuluva aika voidaan laskea työpäivän, tai useamman työpäivän mukaisesti.


Myös suunnittelijoiden ja arkkitehtien kuvat täytyy avata ja muokata valmistamista varten. Käydä kohteessa ja tarkistaa mitat, ja lopulta ottaa myös ottamistasi mitoista vastuu. Nämä kaksi osa-aluetta on yleensä ollut arka puheenaihe, ja työvaihe josta ei olla valmiita maksamaan. Olethan jo yhden maksun kuvista suorittanut, kuvista joilla ei varsinaisesti tuotetta valmisteta. Hassua, mutta totta.


Ja useasti myös työkuvia piirtäessä huomaamme inhimillisiä virheitä mm rakenneratkaisuissa, ja konsultoimme tästä suunnitelijan kanssa. Tarkoitus on kuitenkin valmistaa kestävä tuote, joka mukailee visuaalisesti alkuperäistä suunnitelmaa.


Projekti - tilanjakaja. Materiaali täysin vapaavalintainen. Tällä kertaa käytämme mäntyä.


Tämän valmistettavan tilanjakajan ulkoiset mitat ovat 2080 x 810 x 50.

Mitoitus ja suunnittelu rimaseinä. Tilan jakaja.
Suunnittelu

Hinta tällähetkellä 168 € ( sisältää kilometrikorvaus, mitoituksessa käytetty aika ja suunnittelu)


Materiaalin hankinta. DIY-projektissa sinun täytyy todennäköisesti mitoittaa projektin osien dimensiot saatavaan materiaalin ja käytössäsi oleviin työvälineisiin. Valmista höylätavaraa kuluttajille tarjoaa useimmat rautakaupat ja muut rakennustarvikemyyjät. Yleensä hinta muodostuu juoksumetrien mukaisesti.


Tähän projektiin materiaali noudettiin Fiskarsin laatupuusta.

Fiskars Laatupuu Oy materiaali
Mänty

Hinta tällähetkellä edellinen 168€ + kilometrikorvaus + aika + materiaali. Tämä sisältää materiaalin valitsemisen ja tavarankäsittelyn.


Toinen vaihtoehto olisi tilata materiaali näkemättä tuotetta etukäteen, ja materiaalin hintaan sisältyy rahdit ja muut sivukulut purkuineen ja käsittelyineen.


Hinta tällähetkellä 168 + 592 = 760 €


Seuraavaksi osat työstetään suunnitelman mittoihin. Muista ottaa huomioon työvarat sekä ajattelet työvaiheiden eri osa-alueita. Toteutamme tämän 12 pystyrimasta. 6 kappaletta 2020 x 50 x 50 sekä 6 kappaletta 2020 x 30 x 50. Osiin tehdään viistet ja kiinnitystä varten osiin porataan 15.5 mm halkaisijan reiät pyörökeppiä varten. Rei´ityksen välin voit päättää itse, mutta valitaan etäisyydeksi 600mm.


Ylä ja alapuun mitat pitäisi olla 810 x 30 x 50, mutta päätin vielä jättää osiin työstövaraa.


Ennen osien kiinnittämistä osat kannattaa hioa, ja poistaa höyläyksen teräjäljet.


15mm Pyörökeppiin myös työstövaraa ennen osien ladontaa. Rimaväli kuvissa 30mm, mutta jako kannattaa tehdä saatavilla olevan puutavaran ja mieltymyksien mukaan.

Tapitus, kiinnitys, valmistus, tilan jakaja, rimaseinä
Pyörökeppi

Visuaalisen ilmeen lisäämisen vuoksi päätin toteuttaa osien kiinnittämisen 8mm pyörökepillä.


Materiaalin pehmeyden vuoksi poraus 7mm poranterä, jolloin 8mm tapin istuvuus on tiukka ja ei vaadi sidosaineita. Työvaiheen voi toteuttaa läpiporauksena, tai 2/3 osaa porauksena. Visuaalisuuden puolesta valitsin tapituksen tulevan puhtaammalle näkyvälle puolelle.


Viimeistelyhionta ja pintakäsittely. Pintakäsittelyyn valitsin Danish Oil öljykäsittelyn. Muita suositeltavia vaihtoehtoja esimerkiksi Osmo Color vahaus tai vastaava.


Hinta toimitusvalmiina 760 € + valmistus, pyörökeppi 15 ja 8 mm + pintakäsittelyaine tarvikkeineen. ( 563,25 € )


Puusepäntyöt, viimeistely, käsityö, mittatilaus, rimaseinä
Viimeistely

rimaseinä, tilan jakaja, diy, puuseppä
Mittatilaustyö

Hinta tuotteella ennen toimitusta yhteensä 1323,25 €


Ala- ja yläpuun kiinnitys suoritettiin puuruuvein. Työn ulkoiset dimensiot ja rakenneratkaisut nopeutti valmistusta ajallisesti ja tuleva kiinnitys kohteessa ei vaadi tuotteeseen huopatassuja, tai säätöjalkoja. Ja asennus voidaan suorittaa kiinnittämällä tuote neljällä puuruuvilla.


Tuotteen mitat vastaavat normaalin välioven mittoja joten kokonaisuuden kokoaminen ja valmistus tällä kertaa oli suoraviivaista ja nopeaa. Mittojen kasvaessa tuotteen valmistusaikaan voidaan laskea lisäaikaa, unohtamatta materiaalista koituvaa lisäkustannusta.


Ennen toimitusta tuote vielä suojataan ja pakataan. Tuotteen painon, ja kuljetusvaurioiden minimoimiseksi asennuksella vaaditaan kahta asentajaa. Joten lopullinen hinta tuotteelle asennettuna


1776,20 €


Tähän olisin tyytyväinen, sen hymyn lisäksi 🙂


Yksittäisen tuotteen tai kokonaisuuden valmistaminen on aina arvokasta jos tuotetta verrataan massatuotannossa oleviin tuotteisiin. Mittatilauskaluste on se avainsana, jota varten me teitä pääasiassa palvelemme.


Me autamme valitsemaan laadukkaat materiaalit, ja pyrimme pitämään ammattiylpeyden joka toivottavasti välittyy tuotteen laadussa ja pitkäikäisyydessä.


Toivottavasti tämä julkinen hajatelma antoi teille osviittaa siitä mistä tuotteen hinta muodostuu. Tai pitäisi muodostua heti alkumetreistä alkaen. Vaativammat kalusteet ja kokonaisuudet sisältävät myös enemmän suunnittelua ja yksittäisiä työvaiheita kun edellämainittu esimerkkitapaus unohtamatta heloituksia ja muita materiaalisia ratkaisuita.


Note to myself ja meille muille DIY rakentajille. 🙂
1 634 katselukertaa1 kommentti

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page